C&CZ Informatie voor nieuwe studenten en medewerkers

Twee logins

Om toegang te krijgen tot computervoorzieningen heeft men normaal gesproken een combinatie van loginnaam en wachtwoord nodig. Als student of medewerker van FNWI heeft men te maken met 2 logins (computer accounts): een RU-nummer en een Science-naam. Hieronder wordt uitgelegd voor welke diensten elk van beide te gebruiken zijn. FNWI streeft ernaar om ook de facultaire voorzieningen toegankelijk te maken voor het RU-loginnummer, op dit moment is dat nog niet voor alle diensten mogelijk.

RU-nummer (U123456 / s1234567)

 • Studenten: Bij het begin van een studie aan de RU krijgen alle studenten een brief met hun studentnummer (iets als s1234567) als loginnaam en een RU-wachtwoord. Je studentnummer kun je niet wijzigen. Over het RU-wachtwoord, waar het gebruikt kan worden en hoe het gewijzigd kan worden, is te lezen op de RU-wachtwoord web-pagina.

Studenten met vragen over het RU-account of de student.ru.nl mailbox kunnen het beste direct contact opnemen met Studentenzaken.

 • Medewerkers: Een nieuw personeelslid krijgt bij het begin van een contract een personeelsnummer (U-nummer, iets als U123456) van P&O. Het personeelsnummer kan men niet wijzigen. Het RU-wachtwoord kan men zelf aanpassen via de RU IdM website, waar men ook kan lezen waar het gebruikt kan worden. Voor medewerkers van FNWI kan C&CZ hulp bieden bij problemen en het wachtwoord resetten.

Science login (vachternaam)

Omdat de faculteit (FNWI) sinds jaar en dag eigen voorzieningen heeft, waarvan alleen FNWI-medewerkers en FNWI-studenten gebruik kunnen of mogen maken, en het vaak onmogelijk is om hiervoor dezelfde loginnaam/wachtwoord te gebruiken, wordt door de FNWI ook een Science loginnaam gemaakt, gebaseerd op de eigen initialen, roepnaam en achternaam, iets als jdevries. Deze loginnaam kun je niet (makkelijk) wijzigen. Het wijzigen van je Science wachtwoord kan op de Doe Het Zelf website, waar ook de regels waar het wachtwoord aan moet voldoen uitgelegd staan. Deze zijn i.h.a. iets minder streng dan de nieuwere RU-wachtwoordregels, een RU-wachtwoord moet bv minstens 8 tekens zijn, een Science-wachtwoord minstens 6. Bij het gebruik van deze Science-login moeten studenten zich aan de regels voor logins houden.

De twee logins, RU-nummer of Science naam, zijn dus eenvoudig uit elkaar te houden, de wachtwoorden zijn (om te beginnen) verschillend, je kunt ze natuurlijk evt. aan elkaar gelijk maken als je dat prettig vindt. Hieronder een lijstje van de belangrijkste voorzieningen waarvan je met deze logins gebruik kunt maken.

Welke login voor welke diensten?

PC’s in terminalkamers/pc-zalen en studielandschap kunnen met beide logins gebruikt worden: domein B-FAC met Science-loginnaam (B-FAC\jdevries) of domein RU met studentnummer/personeelsnummer (RU\s1234567). Als op de campus op een PC het domein B-Fac beschikbaar is, dan kan men daar met de Science-login inloggen. Voorbeelden zijn de PC’s voor alle RU-studenten.

 • Met de facultaire Science login kun je gebruik maken van:
  • De Doe Het Zelf website om je wachtwoord en andere instellingen te wijzigen.
  • Science netwerkschijfruimte.
  • Linux login-servers.
  • Mail: Science mail. Het bijbehorende emailadres eindigt op science.ru.nl, bijvoorbeeld: J.deVries@student.science.ru.nl. Extra emailadressen van de vorm Jan.deVries@student.science.ru.nl zijn op aanvraag aan te maken. Facultaire instanties zullen dit mailadres gebruiken. Je kunt deze mail, indien gewenst, automatisch door laten sturen naar een ander mail-adres via de Doe Het Zelf website.
  • VPN (netwerktoegang vanaf thuis): de FNWI VPN service.
 • Met de RU login krijg je toegang tot ruwweg 100 RU-applicaties, de belangrijkste zijn:
  • Printers: alle Peage printers.
  • De RU Portal.
  • De RU Brightspace digitale leeromgeving.
  • De RU mailservice, met @ru.nl en/of @student.ru.nl email (RU Exchange Outlook Web App email). Het bijbehorende emailadres is Jan.deVries@ru.nl of J.deVries@student.ru.nl. Universitaire instanties zullen dit mailadres gebruiken. Als je je mail niet op deze server wil lezen, dan moet je deze mail automatisch door laten sturen naar een ander mail-adres. Zie hiervoor de RU Mail handleiding.
  • Wifi: het draadloze netwerk Eduroam, gebruik als loginnaam s-nummer@ru.nl of U-nummer@ru.nl
  • Software: SURFspot, voor relatief goedkope software, vaak ook voor thuisgebruik.
  • RU Intranet: RadboudNet.
  • BASS, het financieel/logistiek systeem (BASS-FinLog) en personeelssysteem (BASS-HRM) van de RU.