Virusfiltering in elektronische post

Wanneer en hoe werkt het mail-virusfilter?

Op de door C&CZ beheerde mailservers wordt bij binnenkomst door de smtp-server vanuit sendmail voor elk binnenkomend mailtje MIMEDefang aangeroepen voor virusscanning en spamfiltering.

Dit betekent dat het virus- en spamfilter werkt voor alle mail die door deze mailservers gaat, zowel binnenkomende, doorgestuurde als uitgaande.

Wanneer een mail een bijlage met gevaarlijke inhoud bevat, dan wordt deze mail in quarantaine geplaatst. De mail wordt daarna, zonder de gevaarlijke bijlage, en met een bijlage die uitlegt wat er gebeurd is, doorgestuurd naar de geadresseerde. Als deze mail afgeleverd wordt in de mailbox van een gebruiker op een C&CZ-mailserver, dan wordt deze in de Virus-map geplaatst. Bij webmail en Thunderbird is het noodzakelijk om op de Virus-map te abonneren om de inhoud ervan te kunnen zien. Mails ouder dan 14 dagen worden automatisch verwijderd uit deze map.

Een bijlage wordt als gevaarlijk beschouwd als het een uitvoerbaar programma is, bijvoorbeeld .exe, .bat, .dll. Omdat MS-Windows een zip-bestand tegenwoordig als een map ziet, en er dus virussen in zip-bijlagen bestaan, beschouwen we ook bijlagen met zip-bestanden met daarin een uitvoerbaar programma als gevaarlijk. Om de lijst niet oneindig lang te maken (een zip-bestand in een zip-bestand in …, het Droste-effect), beschouwen we ook een bijlage met een zip-bestand waarin weer een zip-bestand zit, als gevaarlijk. Sinds 20 februari 2017, na enkele gevallen van ransomware, wordt ook een html/htm-bestand in een zipfile als gevaarlijk beschouwd.

Andere antivirus-maatregelen

Omdat virussen zich op allerlei andere manieren dan via e-mail kunnen verspreiden (netwerk shares, floppies, CD-ROMs, www, …), blijft het voor veel (MS-Windows) gebruikers nog steeds verstandig om op de PC een antivirus-programma te blijven gebruiken, met een recente virusdatabase. De RU heeft een campuslicentie voor het gebruik van F-Secure. Zie de Windows software-pagina voor informatie over welke versies er beschikbaar zijn.