Thunderbird labels

In Thunderbird kun je berichten een of meerdere labels geven door met de rechtermuisknop op het bericht te klikken en dan Tag te kiezen. Er zijn vijf standaardlabels met omschrijvingen Belangrijk, Werk, etc. Als de achterliggende mailserver een imapserver is zoals post.science.ru.nl, dan worden de labels op de server opgeslagen. Elke Thunderbird zal dan ook de labels laten zien waarmee een bericht is gelabeld.

Iets ingewikkelder is het voor zelf gemaakte labels. Deze worden ook op de imapserver opgeslagen, maar zijn niet zonder meer zichtbaar in andere Thunderbirds. Een nieuw label kun je maken door rechtermuisknop op een bericht en dan New Tag te klikken, of via het menu Tools -> Options… -> Display -> Tags -> Add. De naam die je dan kiest wordt zowel als naam voor het interne label gebruikt als voor de omschrijving. Als je later de naam aanpast, verandert de bijbehorende interne labelnaam niet meer. De interne labelnamen (dus de eerst gekozen labelnaam) wordt als label op de server gebruikt. Zo’n nieuw gemaakt label is alleen zichtbaar in een andere Thunderbird als daar ook zo’n label met dezelfde interne labelnaam wordt gemaakt. Het is dus van belang om de eerste labelnaam goed te kiezen. I.h.b. moet je dat afspreken met degenen met wie de mailbox wordt gedeeld. Daarna kan iedereen de kleur en labelnaam nog naar believen aanpassen, zonder dat de zichtbaarheid van gelabelde berichten verdwijnt.

Het verschil tussen interne labelnaam en de zichtbare labelnaam is goed te zien in de Config Editor (Tools -> Options… -> Advanced -> General -> Config Editor… en dan filteren op het woord tag). Zo zie je onder meer dat het interne labelnaam van Belangrijk tag $label1 is.