Peage MFP Huygensgebouw 28/29/30 april niet beschikbaar


Dit bericht is meer dan 5 jaar oud, het is misschien niet meer accuraat.

De Peage-multifunctional (printer/kopieerapparaat/scanner) en de Peage-betaalautomaat bij het restaurant in het Huygensgebouw zullen op 28/29/30 april niet gebruikt kunnen worden. Het ISC gaat dan onderzoeken of Peage ook geschikt gemaakt kan worden voor medewerkers i.p.v. alleen maar voor studenten. Op 28 april wordt de MFP verhuisd naar een testlocatie, op 30 april komt hij terug.

Wie niet alle details hieronder wil lezen: Het wordt aangeraden om het Science wachtwoord op de DHZ website aan te passen. Hetzelfde geldt voor het RU wachtwoord en wachtwoorden van andere Internet services.

Op 7 april 2014 werd bekend dat er enkele jaren een kwetsbaarheid (lek) heeft gezeten in een aantal versies van OpenSSL. OpenSSL wordt gebruikt voor het versleutelen van netwerkverkeer. Door dit lek kon een aanvaller de geheime sleutel van een service ophalen, waarmee versleuteld verkeer ontsleuteld kon worden. Daarnaast kon door dit lek een aanvaller het complete geheugen van de service lezen, waarin gevoelige informatie als wachtwoorden kon staan.

Na het bekend worden van dit Heartbleed OpenSSL lek zijn alle kwetsbare C&CZ services automatisch gerepareerd. Daarna zijn op donderdag 10 april nieuwe certificaten ingezet. De oude certificaten worden ongeldig verklaard. Indien men een van deze C&CZ services gebruikt heeft, is het verstandig om het Science wachtwoord op de DHZ website aan te passen. Het oude wachtwoord zou namelijk bij een aanvaller bekend kunnen zijn geworden. Voor een volledig overzicht van C&CZ services die kwetsbaar waren en verwijzingen naar lijsten van kwetsbare externe services, zie de C&CZ certificatenpagina. De meest gebruikte zijn:

  • Mailgebruikers:
  • squirrel.science.ru.nl: De oude Science webmailservice was kwetsbaar sinds 29 januari 2014.
  • roundcube.science.ru.nl: De nieuwe Science webmailservice.
  • autoconfig.science.ru.nl: De website voor automatische configuratie van mailprogramma’s als Thunderbird en Outlook.
  • Docenten: dossiers.science.ru.nl en eduview.science.ru.nl
  • MySQL database eigenaren: phpmyadmin.science.ru.nl
  • FNWI nieuwsbrief editors: newsroom.science.ru.nl