Als er per ongeluk één of meerdere bestanden verloren gaan uit een home-directory (U:-schijf) of een netwerkschijf of een andere plaats van een C&CZ-server, dan is de kans groot dat ze teruggehaald kunnen worden. Voorwaarde voor het aanwezig zijn in de backup is dat het bestand aanwezig was tijdens een (nachtelijke) backup.

Er zijn diverse onafhankelijke backup schema’s in gebruik

  • Dagelijkse backup naar online storage.
  • Maandelijkse backup naar tape.
  • Jaarlijkse backup naar tape.

Dagelijkse backup

Van alle partities (m.u.v. tijdelijke diskruimte zoals /tmp, /var/tmp, /scratch e.d.) wordt na elke werkdag een backup op online storage gemaakt. Vanwege de tijd die het kost om een backup te maken, zal dit vaak een zogenaamde incrementele dump zijn, d.w.z. dat alleen alle veranderingen t.o.v. de laatste backups worden weggeschreven. De backups worden elke werkdag na werktijd gestart. Deze backups worden ca. vier weken bewaard. Omdat ze online op disken staan, zijn ze sneller terug te halen dan wanneer ze op tape zouden staan.

Maandelijkse en jaarlijkse backup naar tape

Ieder weekeinde wordt een deel van de disk partities volledig naar een set LTO6-tapes geschreven. Elke partitie komt eens in de 4 weken aan de beurt. Deze maandelijkse backup tapes worden een heel jaar bewaard. De jaarlijkse backups worden rond de kerstvakantie (eind december en begin januari) op LTO-7 gemaakt en worden tenminste vijf jaar bewaard.

Als het terug te zetten bestand al meer dan vier weken niet meer op het systeem aanwezig was, dan moeten de maandelijkse of jaarlijkse tapes geraadpleegd worden. De recentste maandelijkse tapes tapes worden i.v.m. calamiteiten ook extern bewaard.

Backup server

De backups worden uitgevoerd m.b.v. de Amanda open source network backupsoftware. De in 2013 vernieuwde server is een Dell PowerEdge R720xd met 44 TB schijfruimte, die gebruikt wordt om snelle restores vanaf disk mogelijk te maken. De backups worden weggeschreven op LTO-6-tapes in een Dell TL2000 tapelibrary met 2 LTO6 drives en 24 slots. De nieuwe voorziening leest en schrijft LTO-6, maar kan ook de hiervoor gebruikte LTO-4 tapes lezen.

Prijs

Het complete backupschema (Daily plus Monthly plus Yearly backups) kost intern FNWI 155 €/TB jaar. Per schema is dit:

- Daily: 70 €/TB jaar

- Monthly: 60 €/TB jaar

- Yearly: 25 €/TB jaar

De prijs van het backuppen is het grootste deel van de prijs van C&CZ diskruimte.

Andere Backup opties

We hebben in sommige gevallen andere manieren van backup in gebruik.

  • Restic backup
  • ZFS snapshots
  • Zrepl gerepliceerde ZFS snapshots op een tweede machine

Mogelijk gaan we in de toekomst backups maken naar de cloud met bijvoorbeeld kopia

De kosten hiervan zijn nog niet bekend, omdat wat we tot nu toe gebruiken hiervan van en naar hardware van de afdelingen zelf is of het gaat om algemene FNWI data (gitlab).